Pát héttel ezelőtt egy fotós oldalán láttam pár képet, ahol nagyik szerepeltek az unokáknak készült ételekkel. Sok nagyon megtetszett közülük és tervbe vettem az elkészítésüket, persze az ilyen hernyós, kukacosak kapásból kiesnek azért! :D
Az első, töltött padlizsán törökösen:
- 2 közepes padlizsán
- 25 dkg darálthús
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg paradicsom
- 2 ek paradicsomsűrítmény (ketchup is jó)
- 1 db paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban, és sózzuk be kb. 10 percre (így a padlizsán elveszti keserű ízét).
- Leöblítjük vízzel a padlizsánokat, egy hőálló tálba egymás mellé helyezzük, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg, és ellenőrizzük, mikor van kész.
- A vöröshagymát megpucoljuk, finomra felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát.
- Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük ízlés szerint. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákavarjuk a darált húsos töltelékhez.
- Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből (a sütőt még nem kapcsoljuk ki), egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket (vigyázzunk, nehogy átszakítsuk a padlizsán héját), és egy kicsit hűlni hagyjuk.
- Végül beletöltjük a kész darált húst, vékony cikkekre vágott paprikával, paradicsommal díszítjük, és visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön.
- Fokhagymás joghurttal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése