Bár egyáltalán nem volt idén semmi karácsonyi hangulatom, de azért muszáj volt valami alkalmhoz illőt alkotnom.
Anyám asztalán pár napig kallódott két csomag mézeskalács fűszerkeverék, aminek már a gondolatától is összefutott a nyál a számban.
Szóval nem volt mit tenni, valamit ki kellett találnom.
Egy hétig biztosan lovagoltam a mézeskalács ízesítésű muffin gondolatán, mire végre eljutottam odáig, hogy meg is valósítsam.
Bár anyám felajánlotta, hogy odaadja a két zacskó fűszerkeveréket, de maradtam annál az elvemnél, hogy amit tudok, megcsinálok magam.
Így ízlés szerint kiválogattam azokat a fűszereket amik kellett, bele egy kis pohárba. Azután át anyámhoz, hogy ugyan már darálja meg nekem a kávéőrlőn, mert, ha én neki állok mozsárral sosem végzek.
Lett is belőle két evőkanálnyi finomság.
Először azt hittem, hogy kevés lesz, amikor belekevertem a tésztába, azt, hogy lehet mégiscsak sok, de aztán végül pont elegendő lett! :)
Végeredmény pedig, mivel úgymond ajándékba vittem és itthon csak pár szem maradt, ez lett:
Anyám: 'Ugye vehetek még egyet?'
Ezt a sütit, most elkészítettem gluténmentes változatban is, mégpedig kukoricaliszttel.
Kicsit más arányokkal, de ugyanúgy készítettem.
Bár ebből a változatból csak egy harapást kóstoltam meg, de a többiek véleménye szerint is finom lett.
Mézeskalács muffin
| Könnyebb megkülönböztethetőség végett, a gluténmentes változatot rózsaformában sütöttem. |
| Sima fehér lisztes változat. |
Hozzávalók (14 db):
- 20 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 3 db tojás
- 2 dl tej
- 2-3 ek méz
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 3 marék dió
- 1 narancsból nyert narancshéj
Gluténmentes változat (6 db):
- 12 dkg kukorica liszt
- 8 dkg porcukor
- 12 dkg margarin
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 1 ek méz
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 marék dió
- 1/2 narancsból nyert narancshéj
Elkészítés:
- A tojásokat kevés cukorral felvertem.
- Hozzáadtam a lisztet, többi cukrot, a felolvasztott margarint, sütőport, tejet, mézet és a fűszerkeveréket.
- Belereszeltem 1 narancs héját.
- Jól összekeverjük.
- A dió durvára törtem (én kézzel aprítottam) és beleszórtam a tésztába
- A muffin formát 3/4-ig töltöttem a masszával.
- Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsült.
Mivel sütés után nem szellőztettem ki, így az egész lakásban finom illat terjengett egy fél napig! :)
Természetesen készült egy adag fotósorozat is! :)



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése