Oldalak

2013. december 31., kedd

Muffin hadművelet


Bár egyáltalán nem volt idén semmi karácsonyi hangulatom, de azért muszáj volt valami alkalmhoz illőt alkotnom.

Anyám asztalán pár napig kallódott két csomag mézeskalács fűszerkeverék, aminek már a gondolatától is összefutott a nyál a számban.
Szóval nem volt mit tenni, valamit ki kellett találnom.

Egy hétig biztosan lovagoltam a mézeskalács ízesítésű muffin gondolatán, mire végre eljutottam odáig, hogy meg is valósítsam.


 


Bár anyám felajánlotta, hogy odaadja a két zacskó fűszerkeveréket, de maradtam annál az elvemnél, hogy amit tudok, megcsinálok magam.
Így ízlés szerint kiválogattam azokat a fűszereket amik kellett, bele egy kis pohárba. Azután át anyámhoz, hogy ugyan már darálja meg nekem a kávéőrlőn, mert, ha én neki állok mozsárral sosem végzek.
Lett is belőle két evőkanálnyi finomság. 
Először azt hittem, hogy kevés lesz, amikor belekevertem a tésztába, azt, hogy lehet mégiscsak sok, de aztán végül pont elegendő lett! :)

Végeredmény pedig, mivel úgymond ajándékba vittem és itthon csak pár szem maradt, ez lett:
Anyám: 'Ugye vehetek még egyet?'

Ezt a sütit, most elkészítettem gluténmentes változatban is, mégpedig kukoricaliszttel.
Kicsit más arányokkal, de ugyanúgy készítettem.
Bár ebből a változatból csak egy harapást kóstoltam meg, de a többiek véleménye szerint is finom lett.

Mézeskalács muffin
Könnyebb megkülönböztethetőség végett, a gluténmentes változatot rózsaformában sütöttem.
Sima fehér lisztes változat.

Hozzávalók (14 db):
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2-3 ek méz
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 marék dió
  • 1 narancsból nyert narancshéj
Gluténmentes változat (6 db):
  • 12 dkg kukorica liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 ek méz
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 marék dió
  • 1/2 narancsból nyert narancshéj


Elkészítés:
  • A tojásokat kevés cukorral felvertem.
  • Hozzáadtam a lisztet, többi cukrot, a felolvasztott margarint, sütőport, tejet, mézet és a fűszerkeveréket.
  • Belereszeltem 1 narancs héját. 
  • Jól összekeverjük.
  • A dió durvára törtem (én kézzel aprítottam) és beleszórtam a tésztába
  • A muffin formát 3/4-ig töltöttem a masszával.
  • Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsült.

Mivel sütés után nem szellőztettem ki, így az egész lakásban finom illat terjengett egy fél napig! :)

Természetesen készült egy adag fotósorozat is! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése